Tanuljunk hatékonyan magyarul

Magyar mint idegen nyelv

Sokak szerint a magyar mint idegen nyelv az az egyik legnehezebb a világon. Miután és magyar vagyok így ezt ténylegesen nem tudom eldönteni. Azonban az újság, ahol dolgozom megkért arra, hogy derítsem ki mit is gondolnak erről a külföldiek, hiszen náluk hitelesebben nem mondhatja el senki sem, hogy milyn nehézségi foka van a nyelvünknek.

Magyar mint idegen nyelv Budapesten

Megmondom őszintén, hogy azért okozott egy kis fejtörést a feladat, hiszen soha életemben nem kellett ehhez még csak ehhez hasonló feladattal sem megküzdenem, de természetesen nem vallhattam kudarcot. Ha az a feladat, hogy térképezzem fel, hogy a magyar mint idegen nyelv mennyire nehéz vagy éppen könnyű a külföldieknek, hát akkor irány a város és derítsük ki.

Magyar mint idegen nyelv nehézségei

Segítségül hívtam egy barátomat, akinek a csaja pontosan külföldieket tanít és kértem, hogy mutasson be minket, hogy ő lehessen az első és egyben szerintem leghitelesebb kiindulási pontom ebben a feladatban. Megígérte, hogy leszervez egy találkozót, ahol a magyar mint idegen nyelv nehézségi fokozatairól és még sok más egyéb témáról szerettem volna beszélgetni. A találkozót következő hétre tudtuk egyeztetni, mert vagy pont a lánynak vagy nekem nem volt megfelelő az időpont. Úgy látszik kellőképpen elfoglalt a tanításaival.

Eljött a találkozó napja és annyit javasolt a barátom, hogy előtte azért egy kicsit olvasgassak róla, hogy mit is csinált korábban a barátnője, a learninghungarian.hu oldalon és ezen információk birtokában beszélgessünk majd a magyar mint idegen nyelv dolgairól. Megfogadtam a tanácsát, hiszen ő nap, mint nap mellette él, tehát biztosan jobban tudja mit miért mond. Fel is mentem a blog honlapra és alaposan bemagoltam mindent Éváról és az oktatási módszeréről. A végére már úgy éreztem én is kedvet kapok egy kis nyelvtani gyakorlásra befizetni hozzá.

Az első kellemes élményem az volt, hogy egy végtelen kedves és professzionális tanárral, lánnyal találkoztam, akivel élvezetes volt nagyon a beszélgetés a magyar mint idegen nyelv témában. Vittem magammal diktafont, mert úgy gondoltam előtte, hogy hasznos lehet. És még milyen jól döntöttem, mert Évából csak úgy ömlöttek a különböző sztorik azokról a diákjairól, akiknek a magyar mint idegen nyelv problémát okozott azelőtt, hogy eljöttek volna hozzá, de azóta elképesztő magabiztossággal állnak a nagyvilág dolgaihoz, mert nagyon könnyen és gyorsan sajátították el a nyelvet.

Olyan érdekességeket beszélt, hogy amikor Finnországban tanított valakit Skype-on, akkor komolyszarvasbőgések zavarták meg néha az órát, mert kiderült, hogy a diák egy farmon élt a családjával a hegyekben és ez náluk teljesen természetes volt, hogy a rénszarvasok gyakorlatilag a teraszukig merészkedve étkeznek és bőgnek folyamatosan. Ezt követően még számos izgalmas és érdekes dolgot mesélt a magyar nyelv sajátosságairól és a végén megállapítottam, hogy az összegyűjtött információk alapján már egyedül is meg tudom írni a cikkemet.

Oszd meg ismerőseiddel, ha tetszettShare on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin